Rasstandaard
under-construction-300x290

Contact


Quellyane Border Collies


B - 3980 Tessenderlo


Mobiel : 0032 471 32 97 69


E-mail : Quellyane@telenet.be

De Border Collie Rasstandaard


Een rasstandaard is de richtlijn die de ideale kenmerken, het temperament en het uiterlijk van een ras beschrijft en ervoor zorgt dat het ras geschikt is voor functie. Absolute degelijkheid is essentieel. Fokkers en juryleden moeten te allen tijde voorzichtig zijn om overduidelijke omstandigheden van overdrijving te voorkomen die op enigerlei wijze schadelijk zijn voor de gezondheid, het welzijn of de gezondheid van dit ras. Als een functie of kwaliteit wenselijk is, moet deze alleen in de juiste mate aanwezig zijn.


ALGEMEEN VOORKOMEN:

Goed geproportioneerde, soepele omtrek die kwaliteit, sierlijkheid en perfecte balans toont, gecombineerd met voldoende substantie om een ​​indruk van uithoudingsvermogen te geven. Elke neiging tot hoffelijkheid of onwetendheid is ongewenst.


KENMERKEN:

Vasthoudend, hardwerkende herdershond, van grote traceerbaarheid.


TEMPERAMENT:

Scherp, alert, responsief en intelligent. Noch nerveus noch agressief.


HOOFD & SCHEDEL:

Schedel vrij breed, achterhoofd niet uitgesproken. Wangen niet vol of afgerond. Snuit, taps toelopend naar neus, matig kort en krachtig. Schedel en voorhoofd ongeveer even lang. Stop heel duidelijk. Neus zwart, behalve in bruine of chocoladekleur wanneer deze bruin kan zijn. In blues neus moet leisteen kleur zijn. Neusgaten goed ontwikkeld.


OGEN:

Wijd uit elkaar geplaatst, ovaalvormig, van gemiddelde grootte, bruin van kleur behalve in merles waar een of beide of een deel van een of beide blauw kunnen zijn. Uitdrukking mild, scherp, alert en intelligent.


Oren:

Middelgroot en textuur, goed uit elkaar geplaatst. Rechtop of semi-rechtop gedragen en gevoelig in gebruik.


MOND:

Tanden en kaken sterk met een perfecte, regelmatige en volledige schaarbeet, d.w.z. boventanden die de ondertanden nauw overlappen en recht op de kaken staan.


NEK:

Van goede lengte, sterk en gespierd, licht gebogen en breder tot schouders.


Voorhand:

Voorpoten parallel gezien vanaf de voorkant, koten licht hellend gezien vanaf de zijkant. Bot sterk, maar niet zwaar. Schouders goed ontspannen, ellebogen dicht bij het lichaam.


LICHAAM:

Atletisch van uiterlijk, ribben goed geveerd, borst diep en vrij breed, lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. Lichaam iets langer dan schouderhoogte.


Achterhand:

Breed, gespierd, in profiel hellend sierlijk om aan staart te zetten. Dijen lang, diep en gespierd met goed gedraaide knieën en sterke, goed neergelaten spronggewrichten. Van sprong tot grond, achterbenen goed uitgebeend en parallel van achteren gezien.


VOETEN:

Ovaal van vorm, pads diep, sterk en gezond, tenen gebogen en dicht bij elkaar. Nagels kort en krachtig.


STAART:

Matig lang, het bot reikt ten minste tot sprong, ingesteld op laag, goed ingericht en met een opwaartse werveling tegen het einde, waardoor de sierlijke contour en het evenwicht van de hond wordt voltooid. Staart mag opgewonden worden opgeheven, nooit teruggedragen.


Gangwerk / beweging

Gratis, soepel en onvermoeibaar, met minimale lift van voeten, het overbrengen van indruk van het vermogen om te bewegen met grote stealth en snelheid.


Vacht:

Twee variëteiten: 1) Matig lang. 2) Glad. In beide, toplaag dicht en medium getextureerd, ondervacht zacht en dicht waardoor goede weersbestendigheid wordt verkregen. In gematigd lang gecoate variëteit, overvloedige vacht vormt manen, stuitligging en borstel. Op het gezicht, oren, voorpoten (behalve veer), achterpoten van spronggewricht tot grond, het haar moet kort en glad zijn.


KLEUR:

Verscheidenheid aan kleuren toegestaan. Wit mag nooit overheersen.


GROOTTE:

Ideale hoogte: honden 53 cm (21 inch); Teven iets minder.


FOUTEN:

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, staat in exacte verhouding tot de mate ervan.


NOTITIE:

Reuen moeten twee schijnbaar normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.Bron: Border Collie Club of Great Britain

Copyright © All Rights Reserved

De Border Collie